login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835
Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen
Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951

Centrumwandeling Crackstate

Crackstate-wandel
Categorie
Wandelingen / Rondleidingen
Datum
15 juni 2023 19:00 - 21:00
Locatie
Museum Heerenveen
Telefoon
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op donderdag 15 juni organiseert S.H.H. evenals in voorgaande jaren een historische rondwandeling door het centrum van Heerenveen. Een ervaren gids van de werkgroep vertelt tijdens de rondleiding onder andere over de geschiedenis van diverse gebouwen, straten en bruggen. 

Als extra attractie kunt u op deze avond o.l.v de gids het interieur van het eeuwenoude Crackstate bezichtigen. Crackstate is in Friesland het oudste gebouw dat compleet in de barokstijl werd opgetrokken. Het bekijken van de voorname inrichting van dit gebouw is zeer de moeite waard. De in 1648 gebouwde state, in opdracht van Johannes Crack, fungeerde achtereenvolgens als grietmanswoning, gerechtsgebouw met gevangenis en als gemeentehuis. In 1833 verkochten nazaten van de Crack's het gebouw aan het rijk, waarna Crackstate de bestemming van gerechtsgebouw kreeg. Tijdens de 2e Wereldoorlog diende het als uitvalsbasis van de Duitse Sicherheitsdienst. Kort na de bevrijding, in 1952, vond er een ruil van gebouwen plaats: Het kantongerecht verhuisde naar Oenemastate en het gemeentebestuur van Heerenveen betrok Crackstate als gemeentehuis. Ooit kende ook Heerenveen zijn "Witte Huis". Tot 1939 was de frontgevel van Crackstate namelijk wit gepleisterd. Een rijk bezit is het carillon in het torentje van dit rijksmonument. De rondwandeling duurt +/- 2 uur. Hij start 's avonds om 19.00 uur aan de voorkant van Museum Heerenveen en eindigt daar ook weer. 

Voor deze rondleiding geldt een verplichte aanmelding (vòòr 13 juni 12.00 uur) via "rondleidingen@historieheerenveen"of via 06-43.51.94.87.

De kosten zijn € 6,- p.p., t/m 15 jaar € 3,-.

Tijdens de rondleiding wordt gebruik gemaakt van een audiosysteem. Zou u, indien mogelijk, eigen oortelefoontjes willen meenemen?

 
 

Onze sponsors: