header-luchtfoto-crackstate.jpg
 

Landschap en mens in de middeleeuwen

pasfoto
Categorie
Lezingen
Datum
26 februari 2019
Locatie
Museum Heerenveen, Kunstcafé
Telefoon
0513-625555
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Landschap en mens in de middeleeuwen. De ingebruikname van het uitgestrekte middeleeuwse veenlandschap door veenboeren langs De Tsjonger nabij Oudeschoot.

In zijn presentatie zal Worst ingaan op de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Daarbij richt hij zich vooral op het voormalige Schoterland. De dorpen dus aan de noordkant van de Tsjonger. Het landschap in dit gebied is voor een belangrijk deel zijn vorm gekregen in de voorlaatste en laatste ijstijd. Vervolgens is er een grootschalig proces van veenvorming op gang gekomen waardoor het gebied veranderde in een grootschalig veenmoeras. Vanaf de middeleeuwen is dit veenmoeras systematisch in ontginning genomen. Tijdens de presentatie zullen deze agrarische veenontginningen nadrukkelijk aan bod komen. Wat zijn het precies? Hoe kon de middeleeuwse mens deze gigantische veenmoerassen in cultuur brengen? En wie gaf leiding aan dit soort processen? Deze en andere vragen zal Worst in zijn presentatie proberen te beantwoorden. Het middeleeuwse Oudeschoot zal daarbij centraal staan.

Dennis Worst (1986) behaalde zijn bachelor Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Hierna volgde Dennis de master Landschapsgeschiedenis in Groningen. Momenteel legt hij de laatste hand aan zijn promotieonderzoek over ‘middeleeuwse ontginningen in het land van Kuinder en Lende’. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de ingebruikname van uitgestrekte veenmoerassen tussen 1000 -1400. Naast zijn promotieonderzoek is Dennis werkzaam als projectleider Landschap en Cultuurhistorie bij Cultuurland Advies in Wapenveld.

Lees meer over Dennis Worst...

De lezing wordt, zoals gebruikelijk gehouden in het Kunstcafé van Museum Heerenveen. De zaal is open vanaf 19:00 uur.

De entree voor onze donateurs bedraagt € 3, -. Anderen betalen € 5, - De entreeprijs is inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.

Aanmelden bij:
Museum/VVV Heerenveen aan de balie.
Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen
Kan ook telefonisch  0513-625555 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 

Binnenkort:

Geen komend evenement!