icon mail

header-kruiskerk790.jpg
 

Schaatsen en schaatsenmakers

2020-01-schaatsenmakers
Categorie
Historisch Informatie Punt
Datum
22 januari 2020
Locatie
Historisch Informatie Punty HIP / Bibliotheek Heerenveen

Woensdag 22 januari 2020 om 19.30 uur houdt Kleis Oenema, eigenaar van het nostalgisch Schaatsmuseum te Jubbega een lezing over de geschiedenis van de schaats.
Als gedreven hobbyist en oud wedstrijdschaatser weet Kleis Oenema zijn publiek veel te vertellen over de geschiedenis van de schaatsen en het maken van schaatsen. Hij put uit zijn eigen verzameling van ruim 500 verschillende schaatsen. Zijn verhaal begint bij de moderne klapschaats en hij neemt zijn toehoorders steeds verder mee terug in de tijd. De oudste schaats uit zijn verzameling is rond 1620 gemaakt. Uit de terpentijd is er ook een bot ( lis) dat als schaats gebruikt werd.

Expositie

Deze lezing sluit aan op een tentoonstelling in het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek van Heerenveen. Tot 1 maart wordt daar onder de titel Schaatsfabrieken en schaatsenmakers de geschiedenis van de makers en fabrieken van schaatsen in de gemeente Heerenveen met foto’s, film en voorwerpen tot leven gebracht. Deze expositie op de eerste verdieping van de bibliotheek is vrij toegankelijk.

 
 

Binnenkort:

Geen komend evenement!

Bron: Collectie Museum Heerenveen

De historie van Heerenveen in beeld.

Bron: Collectie Museum Heerenveen

Bijzondere Historische panden in Heerenveen