header-luchtfoto-crackstate.jpg

 

StrukelstenenGorredijk klein

De Stichting Historie Heerenveen heeft het initiatief genomen om stolpersteine  te leggen voor 12 Heerenveense slachtoiffers van de Holocaust. Deze stenen zullen op 5 verschillende locaties worden gelegd.

De stolpersteine (stroffelstiennen/struikelstenen) zijn een idee van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. Zijn stenen brengen de Joden, Roma en Sinti, politiek vervolgden, Jehovah’s Getuigen, homoseksuelen en andere slachtoffers van de naziterreur onder de aandacht. Demnig begon in Duitsland, maar intussen liggen er in diverse Europse landen duizenden herinneringsstenen. Er liggen al in acht verschillende gemeenten in Friesland. Door de lange wachtlijst die er is ontstaan in verband met de coronapandemie zullen de stenen in Heerenveen waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2022 kunnen worden gelegd.

Op de foto staan twee van de veertien stenen, welke in 2016 in Gorredijk zijn gelegd. Deze stenen herinneren aan Abraham en Matje Leefsma. Zij zijn de zoon en schoondochter van het echtpaar Gerrit en Reina Leefsma, twee van de Heerrenveense slachtoffers.

Het initiatief voor de stroffelstiennen wordt mede mogelijk gemaakt door de Heerenveense afdeling van de Nederlandse Tafelronde, een vereniging voor mannen tussen de 18 en 40 jaar, die onderlinge vriendschap hoog in het vaandel hebben staan. Meer informatie over de Heerenveense Tafelronde.

Binnenkort:

26
mrt
Monument tegenover hotel Tjaarda
Fietstocht langs oude en nieuwe landgoederen in Oranjewoud.

10
apr
De Wandeling voert door het Noordoostelijke deel van Heerenveen langs panden en instanties waarbij de familie Van Heloma een rol heeft gespeeld.

30
apr
Wandeling door de wijk Heerenveen-Midden en de Le Roy tuin.

08
mei
Wandeling door Oranjewoud.

16
juni
Startpunt Museum Heerenveen
Rondleiding door het centrum van Heerenveen die langs o.a. Oenemastate, Crackstate, het Posthuis en de RK kerk voert.

20
aug
Oranjewoud, tegenover hotel Tjaarda
Fietstocht langs bekende en onbekende landgoederen onder leiding van een ervaren en enthousiast vertellende gids.