header-lyts-klein-thialf.jpg

koetshuis gesloopt 02Het koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen is vrijdag 4 september 2020 gesloopt. Eerder nog leek het erop dat het pand van de sloophamer gered zou worden nadat het de status van gemeentelijk monument had gekregen.

 

Klaas Peereboom, woordvoerder van de Stichting Historie Heerenveen, laat in een reactie weten te schrikken van de sloop en er niet van op de hoogte te zijn gebracht. „Volgens mij liepen de procedures nog. We moeten ons als SHH nu eerst beraden wat wij gaan doen.”

De bezwaren die de SHH in februari 2019 door de Stichting Historie Heerenveen, Heemschut en het Cuypersgenootschap werden ingediend tegen het besluit om de gemeentelijke monumentenstatus niet te verlenen werden toen nog gegrond verklaard en overgenomen door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen. Daarmee was het koetshuis dat bij villa Woudoord aan de Koningin Wilhelminaweg hoort voorlopig gered van sloop.

Op de plek van het koetshuis wil de Antea Group die eigenaar is van villa Woudoord een parkeerplaats realiseren.

Eerder hoopten de bezwaarmakers dat de Antea Group op zoek zou gaan naar een passende nieuwe bestemming voor het pand. Daarnaast zou de Stichting Historie Heerenveen een belangstellende bereid hebben gevonden om het koetshuis bij villa Woudoord eventueel nieuw leven in te blazen.

Reactie gemeente Heerenveen

Een woordvoerder van de gemeente Heerenveen laat weten dat de gemeente niet op de hoogte was van de sloop.

,,We wisten uiteraard wel dat ze een sloopvergunning hadden. Ze staan dus in hun recht om het pand te slopen. We kunnen hier niks aan doen."

koetshuis gesloopt 01koetshuis gesloopt 02koetshuis gesloopt 03koetshuis gesloopt 04koetshuis gesloopt 05

 

Bron: Heerenveense Courant
Foto: Max van Gelder

Binnenkort:

26
mrt
Monument tegenover hotel Tjaarda
Fietstocht langs oude en nieuwe landgoederen in Oranjewoud.

10
apr
De Wandeling voert door het Noordoostelijke deel van Heerenveen langs panden en instanties waarbij de familie Van Heloma een rol heeft gespeeld.

30
apr
Wandeling door de wijk Heerenveen-Midden en de Le Roy tuin.

08
mei
Wandeling door Oranjewoud.

16
juni
Startpunt Museum Heerenveen
Rondleiding door het centrum van Heerenveen die langs o.a. Oenemastate, Crackstate, het Posthuis en de RK kerk voert.

20
aug
Oranjewoud, tegenover hotel Tjaarda
Fietstocht langs bekende en onbekende landgoederen onder leiding van een ervaren en enthousiast vertellende gids.