algemeen
Organisatie
BESTUUR
Het bestuur van Stichting Historie Heerenveen (SHH):
Voorzitter: Hans Schouten
Secretaris: Jan Peter Yska
Penningmeester: Guus van der Zalm
Algemeen lid: Hans Edens
Algemeen lid: Klaas Peereboom
Contact bestuur:
Vrijwel elke dinsdag tussen 10.00 - 12.00 uur en op elke laatste zaterdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur zijn er in De Heerenveense School vrijwillgers van de stichting aanwezig om bezoekers te woord te staan en vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom, de koffie staat klaar.
ADRESGEGEVENS
Stichting Historie Heerenveen
Bezoekadres: | De Heerenveense School ( in de VEENkamer) Dinsdag tussen 10.00 - 12.00 uur en op elke laatste zaterdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur Minckelersstraat 11 8442 CE Heerenveen |
E-mail:
URL: www.historieheerenveen.nl
KVK inschrijfnummer: 54673623
RSIN: 8513.96.549
PARKEREN
Er zijn veel parkeermogelijkheden in de buurt.
Voor de deur: Ernst van Harenplein
Meer weten over parkeren in Heerenveen, kijk hier.
DOELSTELLINGEN
Het opwekken en onderhouden van belangstelling voor de historische aspecten van de Heerenveen en de gemeentelijke omgeving.
Door middel van:
- het uitgeven van het periodieke orgaan de Veenbrief met verslagen van lezingen en vermelding van wetenswaardigheden.
- het publiceren van artikelen in kranten zoals de Heerenveense Courant en Groot Heerenveen.
- het uitgeven van een maandelijkse nieuwsbrief
Het initiëren, ondersteunen en adviseren van activiteiten die gericht zijn op het borgen en het versterken van de cultuurhistorische identiteit, waarden en kwaliteit van Heerenveen in de meest ruime zin van het woord.
Door middel van:
- het houden van bijeenkomsten, voordrachten, excursies.
- het organiseren van cultuurhistorische wandelingen en fietstochten
Het in verzet komen tegen ontwikkelingen die een aantasting vormen of kunnen vormen van het behoud, de verbetering en restauratie van monumenten, monumentwaardige en historisch beeldbepalende panden en groen erfgoed, alsmede van historische dorpsgezichten en cultuurhistorisch waardevolle wijken en panden in Heerenveen.
Door middel van:
- het zich inzetten voor het behoud en herstel van monumenten en beeldbepalende panden.
- het inventariseren van bouw- en kunstwerken en natuurlijke objecten door middel van beschrijvingen, opmetingen, tekeningen, foto's, dia's, films en andere informatiedragers, vooral wanneer het voortbestaan daarvan wordt bedreigd.
Voorts al hetgeen met de bovenstaande doelstellingen rechtstreeks of zijdelings verband houdt, alles in de ruimste zin van het woord.
HOOFDLIJNEN BELEIDSPLAN
- We versterken de mogelijkheden om wandelingen en fietstochten te organiseren door het verschaffen van de nodige hulpmiddelen voor onze gidsen.
- We organiseren een zelfstandig te lopen route “ in de sporen van professor Cleveringa” door Heerenveen.
- We geven i.s.m. de Jumbo supermarkt in Heerenveen een plaatjesboek uit over de historie van de gemeente Heerenveen.
- We geven i.sm. Primera jaarlijks een verjaardagskalender uit.
- We zullen veel meer gebruik gaan maken van nieuwe media ( Facebook, Twitter, Youtube en onze Website) om jongeren te betrekken bij onze activiteiten.
- Onze bibliotheek behoeft uitbreiding van recent uitgegeven publicaties van Heerenveen e.o., dit is een inhaalslag.
- In het kader van het door de gemeente Heerenveen uit te voeren project G 1000 zijn voorbereidingen nodig voor het op te zetten centrale documentatiecentrum in Heereveen.
- Onze huidige beschikbare publicaties zullen we in de komende tijd op onze website gaan zetten.
- We zullen uitgebreide informatie op de website gaan delen over alle monumenten in de gemeente Heerenveen
BELONINGSBELEID
Bestuurders krijgen geen beloning. Zie artikel 3.6 van de statuten
VERSLAG UITGEOEFENDE ACTIVITEITEN
FINANCIELE VERANTWOORDING
ANBI-status
De Stichting Historie Heerenveen heeft de Culturele ANBI-status. Dit betekent dat het voor u én de Stichting Historie Heerenveen belastingvoordelen heeft als u donaties en schenkingen doet aan de ons. De in dat kader relevante informatie vindt u op onze website. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over de voordelen voor u als donateur.
Links
Museum Heerenveen is een cultuurhistorisch museum in het centrum van Heerenveen. Het museum vertelt de geschiedenis van de omgeving met behulp van archeologische vondsten, historische objecten en een verzameling werken van veelbetekenende kunstenaars uit de omgeving zoals Jan Mankes.
Lees meer..
Tresoar beheert een grote wetenschappelijke bibliotheek, een collectie archieven van en over Friesland en een grote verzameling documentatie en objecten over de Friese literatuur. De collectie kan geraadpleegd worden via de website in de catalogi en naamregisters. Naast de papieren collectie groeien ook de collecties foto’s, film en geluid, die eveneens via de website te raadplegen zijn.
Lees meer..
WieWasWie wil genealogie en historisch persoonsonderzoek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Hiervoor bieden wij één plek waar je betrouwbare bronnen kunt vinden voor historisch persoonsonderzoek en ondersteuning krijgt bij je zoektocht. De kracht van WieWasWie zit vooral in het enorme aanbod van historische documenten
Lees meer..
Delpher is een website ontwikkeld en beheerd door de Koninklijke Bibliotheek met gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins uit bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen
Lees meer..
AlleFriezen is een website die wil laten zien wat er in de Friese gemeentearchieven, het Historisch Informatiecentrum Noordoost Fryslân, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar is te vinden over alle Friezen, die geboren, getrouwd of overleden zijn in de provincie Fryslân, van de 16e eeuw tot begin zestiger jaren van de vorige eeuw.
Lees meer..
Erfgoedvereniging Heemschut is de grootste en één van de oudste particuliere verenigingen voor bescherming van cultuurmonumenten. Sinds 1911 zetten actieve burgers zich in voor de waardering en het behoud van waardevolle monumenten en cultuurlandschappen in Nederland.
Lees meer..
Welkom bij het grootste online krantenarchief. Doorzoek hier het digitale archief van de drie dagbladen in noord Nederland; het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Plus ook de vele weekbladen van NDC mediagroep en meer.
Lees meer..- In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen.
Lees meer..
Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De Vereniging doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. Eenmaal verworven panden worden nooit meer afgestaan.
Lees meer..- Rijksmonumenten De geschiedenis staat niet alleen in de boeken. In steden & dorpen staan overal historische gebouwen. Onder en boven de grond liggen sporen uit een ver verleden. Dit erfgoed bestaat uit 63.000 monumenten. Bekijk alle rijksmonumenten in uw omgeving. In bijna elke Nederlandse woonplaats zijn rijksmonumenten te bewonderen.
Lees meer..
Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is het informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Duizenden strekkende meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot heden, worden hier bewaard en toegankelijk gemaakt.
Lees meer..
Heerenveen-Midden streeft er naar aan de hand van tekst en beeldmatriaal in korte lijnen de geschiedenis van de wijk HeerenveenMidden in beeld te brengen
Lees meer..
Het Cuypersgenootschap is een vereniging en stichting en zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het zwaartepunt ligt nu op de bescherming van erfgoed uit de periode van na 1940. Wij streven ernaar zo veel mogelijk samen te werken met andere erfgoedorganisaties.
De naam kan misleiden. Hoewel het werk van de bekende Roermondse architect en ontwerper dr Pierre Cuypers de directe aanleiding is geweest tot de oprichting van het Cuypersgenootschap, is het is nooit de bedoeling van de leden van het Cuypersgenootschap geweest zich te beperken tot het werk van deze buitengewoon creatieve en veelzijdige Roermondse architect.
Lees meer..
Foto's met een verhaal
Bron: Collectie Museum Heerenveen
monumenten
Bron: Collectie Museum Heerenveen
Ontstaan Stichting Historie Heerenveen
Na de oprichting van Museum Willem van Haren werd onder leiding van directeur Herman Aarts gestart met de professionele beschrijving van de collectie van de voormalige Oudheidkamer. Eind 1984 startte historicus Dick Bunskoeke als vrijwilliger met het nader beschrijven van de bibliotheek en afbeeldingen van het museum.
In de jaren daarna werd steeds meer de behoefte gevoeld om het verleden van Heerenveen te
documenteren en uit te dragen, niet alleen ten behoeve van de museumcollectie maar ook omdat er steeds meer historische plekken verdwenen uit het centrum. Uiteindelijk leidde dit op 8 december 1986 tot een voorstel van Dick om hiervoor een werkgroep van de Vereniging van Vrienden in te stellen. Op 13 januari 1987 werd dit plan door de vereniging goedgekeurd.
Er kwamen 36 belangstellenden naar de eerste bijeenkomst met een lezing over het ontstaan van Heerenveen die op 21 januari 1987 was belegd. Spontaan vormde zich toen een kerngroep, die het onderzoeken en documenteren actief ter hand namen. Dick Bunskoeke en David Hartsema zorgden maandelijks bij toerbeurt voor een lezing over de geschiedenis van Heerenveen.
Een belangrijke doelstelling was ook het te boek stellen van de geschiedenis van Heerenveen. In de loop van de tijd heeft de groep zich meer en meer ontwikkeld als uitvoerder van taken voor het museum, b.v. inventarisering documenten, totstandkoming van de maquette. Ook worden ontwikkelingen op het gebied van de cultuurhistorie en monumenten met de nodige bezorgheid en betrokkenheid gevolgd. Soms wordt er actie ondernomen betreffende b.v. de ruiming van de centrum begraafplaats, de verbouw van het tolhuisje, aantasting van het Oenemaplafond in Oenemastate.
Het streven naar verruiming van de doelstellingen heeft geleid tot verzelfstandiging in de vorm van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen
De Stichting Historie Heerenveen is een voortzetting van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen die tot 2012 deel uitmaakte van de Vrienden van het Museum Heerenveen. Aangezien de stichting haar taakstelling in een breder perspectief wilde plaatsen, werd de behoefte gevoeld zich los te maken van de Vrienden en zelfstandig verder te gaan, ook met het oog op mogelijke tegenstrijdige belangen. Als rechtsvorm werd het stichtingsmodel gekozen. Het bestuur laat zich bijstaan en adviseren door een Raad van Advies.
Veel van de indertijd geformuleerde doelstellingen, te vinden in de statuten, hebben nog niet aan waarde ingeboet en zijn ook heden ten dage nog actueel. De verwezenlijking van de doelstellingen wordt zichtbaar in een aantal taakvelden.
Overleg en advisering
Naast de gebruikelijke historische informatie aan personen geeft de werkgroep advies en heeft overleg met o.a. historische verenigingen, bewonersgroepen, bibliotheek, verenigingen, gemeente Heerenveen, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars, Museum Heerenveen (voorheen Museum Willem van Haren). Uitgangspunt bij het geven van advies en informatie is het behouden en beschermen van monumenten en karakteristiek gegroeide bebouwingen en de onbebouwde omgeving in en rond het centrum van Heerenveen.
De doelstellingen van de Stichting zijn:
- het houden van bijeenkomsten, voordrachten, excursies.
- het uitgeven van een periodiek orgaan (de Veenbrief) met verslagen van lezingen en vermelding van wetenswaardigheden.
- het organiseren van cultuurhistorische wandelingen en fietstochten in Heerenveen en Oranjewoud.
- het verlenen van assistentie aan Museum Heerenveen.
- het geven van adviezen en informatie aan instanties en personen.
- het zich inzetten voor het behoud en herstel van monumenten en beeldbepalende panden.
- het inventariseren van bouw- en kunstwerken en natuurlijke objecten door middel van beschrijvingen, opmetingen, tekeningen, foto's, dia's, films en andere informatiedragers, vooral wanneer het voortbestaan daarvan wordt bedreigd.
- het toekennen van onderscheidingen aan personen en instellingen, die een bijzondere prestatie hebben geleverd in overeenstemming met het doel van de Stichting.
- het (ver)kopen, restaureren, verhuren of exploiteren van beeldbepalende) onroerende zaken.
- te boek stellen van de geschiedenis van Heerenveen
Met de oprichting van de Stichting Historie Heerenveen in januari 2012 zijn de statuten vastgesteld. De statuten c.q. de oprichtingsakte van de Stichting Historie Heerenveen zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. KvK 54673623
Redactie Veenbrief
De Veenbrief is een uitgave van Stichting Historie Heerenveen en verschijnt 4 keer per jaar.
Redactie: Ity Hoekstra, Hans Schouten
Eindredactie: Marita de Jong, Klaas Peereboom
Redactie adres: Minckelersstraat 11, 8442 CE HEERENVEEN of e-mail:
Losse verkoop bij Boekhandel Binnert Overdiep, Primera, Museum Heerenveen, Parkhotel Tjaarda Oranjewoud (prijs € 4,95)
De Veenbrief verschijnt vier keer per jaar.
Als u voor een bedrag van € 25, - donateur wordt van de Stichting Historie Heerenveen ontvangt u de Veenbrief op uw adres.
U kunt zich hier opgeven als donateur.
De speciale BEVRIJDINGS-Veenbrief!
- Donateur worden
- Bedankt voor uw aanvraag!
- Helaas,
- De digitale Bevrijdings-Veenbrief
- Nieuwsbrief juli 2020
- Contact
- Kaartdemo
- Tot ziens webmaster
- Feestdagen
- One drive iframe test
- Archief Veenbrieven
- Alle nieuwsbrieven
- Krantenartikelen
- Canon van Heerenveen
- Onthulling Boom der Onverzettelijken
- Dorpen
- Ons huis: de VEENkamer
- Youtube filmpjes
- Historische rondleidingen