In het nieuws

De Veenbrief van juni is uit!

De nieuwe Veenbrief is uitgekomen
De eerste Veenbrief van 2022 is verkrijgbaar bij de vaste verkoopadressen (Binnert Overdiep, Primera, Museum Heerenveen, Hotel Tjaarda).

Film sloop watertoren 1980
De heer Flucie Witteveen heeft in 1980 een film gemaakt over de sloop van de Heerenveense watertoren door de firma van der Wal uit Joure. Elke dag maakte hij een stukje film en zo is stapsgewijze de sloop te volgen. De spoel met de film van bijna 1 uur heeft hij ons ter beschikking gesteld. Het Fries Film Archief in Leeuwarden heeft de film gedigitaliseerd.
Tijdens de voorbereiding van het locatietheater de Wettertoer op 16 en 17 oktober jl. in Sportstad is deze film beschikbaar gesteld om daar gebruik van te kunnen maken. Regisseur Willem Jan Stoker heeft een compilatie gemaakt die tijdens de voorstellingen werd getoond.

De nieuwe Veenbrief is verkrijgbaar!
De vierde Veenbrief van 2021 is verkrijgbaar bij de vaste verkoopadressen (Binnert Overdiep, Primera, Museum Heerenveen, Hotel Tjaarda). De Veenbrief is eveneens te lezen in de bibliotheek. Daar vindt u ook de eerdere uitgaven.

Officiële opening nieuwe werkruimte
Op zaterdag 23 oktober 2021 is de nieuwe werkruimte van Stichting Historie Heerenveen officieel geopend middels de bekendmaking van de naam voor deze ruimte. Voor dit gebeuren waren de gasten uitgenodigd in het Museumcafé van Museum Heerenveen.
Veenbrief verhaal: de geschiedenis van de Herenwal 2
Oorspronkelijk hoorde een deel van de Herenwal, ongeveer de huidige nummers 2 tot en met 5, tot het grondgebied van het eind 13e eeuw gestichte klooster van de Duitse Orde aan de Tjonger bij Oudeschoot. Nadat het klooster in 1580 was opgeheven, was er nog jaren een dispuut tussen de grietmannen (burgemeesters) van Schoterland en Haskerland over het eigendomsrecht van dit stukje voormalige kloostergrond.
De grietmannen Tinco van Oenema en zijn zoon Amelius van Oenema van Schoterland en Hobbe van Baerd van Haskerland hebben heel wat procedures voor het Hof van Friesland gevoerd over de zeggenschap van dit stukje Herenwal. Uiteindelijk legde de opvolger van de Oenema’s zich neer bij de Haskerlandse claim en werd de Veenscheiding de definitieve grens tussen Schoterland en Haskerland en lag dit stukje Herenwal in het Heerenveense deel van Haskerland.

Open Monumentendag 2021
Het weer was een beetje wisselvallig, maar dat heeft de pret niet gedrukt. De organisatoren en de bezoekers kunnen terugkijken op een geslaagde Open Monumentendag op zaterdag 11 september..
UPDATE Open Monumentendag 2021
Bijzonderheden met betrekking tot een aantal programma- onderdelen van de Open Monumentendag:
I.v.m. Corona vragen wij van u om bij de binnen-activiteiten uw naam en tel.nr te noteren op een bezoekerslijst. Ook verwachten wij van u dat u daar de
1,50 meter afstand tot elkaar in acht neemt.
Programma Open Monumentendag 2021
Het weekend van 11 en 12 september 2021 staat weer in het teken van de jaarlijkse Open Monumentendag. Ook de gemeente Heerenveen doet hier weer aan mee. Op diverse plekken in Heerenveen zijn activiteiten. Een beknopt overzicht vindt u hieronder. Dit zal de komende tijd nog worden aangevuld met meer informatie, o.a. voor wat betreft aanmeldingen en de dan geldende covid-regels.