Stichting Historie Heerenveen
Ontstaan Stichting Historie Heerenveen
Na de oprichting van Museum Willem van Haren werd onder leiding van directeur Herman Aarts gestart met de professionele beschrijving van de collectie van de voormalige Oudheidkamer. Eind 1984 startte historicus Dick Bunskoeke als vrijwilliger met het nader beschrijven van de bibliotheek en afbeeldingen van het museum.
In de jaren daarna werd steeds meer de behoefte gevoeld om het verleden van Heerenveen te
documenteren en uit te dragen, niet alleen ten behoeve van de museumcollectie maar ook omdat er steeds meer historische plekken verdwenen uit het centrum. Uiteindelijk leidde dit op 8 december 1986 tot een voorstel van Dick om hiervoor een werkgroep van de Vereniging van Vrienden in te stellen. Op 13 januari 1987 werd dit plan door de vereniging goedgekeurd.
Er kwamen 36 belangstellenden naar de eerste bijeenkomst met een lezing over het ontstaan van Heerenveen die op 21 januari 1987 was belegd. Spontaan vormde zich toen een kerngroep, die het onderzoeken en documenteren actief ter hand namen. Dick Bunskoeke en David Hartsema zorgden maandelijks bij toerbeurt voor een lezing over de geschiedenis van Heerenveen.
Een belangrijke doelstelling was ook het te boek stellen van de geschiedenis van Heerenveen. In de loop van de tijd heeft de groep zich meer en meer ontwikkeld als uitvoerder van taken voor het museum, b.v. inventarisering documenten, totstandkoming van de maquette. Ook worden ontwikkelingen op het gebied van de cultuurhistorie en monumenten met de nodige bezorgheid en betrokkenheid gevolgd. Soms wordt er actie ondernomen betreffende b.v. de ruiming van de centrum begraafplaats, de verbouw van het tolhuisje, aantasting van het Oenemaplafond in Oenemastate.
Het streven naar verruiming van de doelstellingen heeft geleid tot verzelfstandiging in de vorm van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen
De Stichting Historie Heerenveen is een voortzetting van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen die tot 2012 deel uitmaakte van de Vrienden van het Museum Heerenveen. Aangezien de stichting haar taakstelling in een breder perspectief wilde plaatsen, werd de behoefte gevoeld zich los te maken van de Vrienden en zelfstandig verder te gaan, ook met het oog op mogelijke tegenstrijdige belangen. Als rechtsvorm werd het stichtingsmodel gekozen. Het bestuur laat zich bijstaan en adviseren door een Raad van Advies.
Veel van de indertijd geformuleerde doelstellingen, te vinden in de statuten, hebben nog niet aan waarde ingeboet en zijn ook heden ten dage nog actueel. De verwezenlijking van de doelstellingen wordt zichtbaar in een aantal taakvelden.
Overleg en advisering
Naast de gebruikelijke historische informatie aan personen geeft de werkgroep advies en heeft overleg met o.a. historische verenigingen, bewonersgroepen, bibliotheek, verenigingen, gemeente Heerenveen, woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars, Museum Heerenveen (voorheen Museum Willem van Haren). Uitgangspunt bij het geven van advies en informatie is het behouden en beschermen van monumenten en karakteristiek gegroeide bebouwingen en de onbebouwde omgeving in en rond het centrum van Heerenveen.
De doelstellingen van de Stichting zijn:
- het houden van bijeenkomsten, voordrachten, excursies.
- het uitgeven van een periodiek orgaan (de Veenbrief) met verslagen van lezingen en vermelding van wetenswaardigheden.
- het organiseren van cultuurhistorische wandelingen en fietstochten in Heerenveen en Oranjewoud.
- het verlenen van assistentie aan Museum Heerenveen.
- het geven van adviezen en informatie aan instanties en personen.
- het zich inzetten voor het behoud en herstel van monumenten en beeldbepalende panden.
- het inventariseren van bouw- en kunstwerken en natuurlijke objecten door middel van beschrijvingen, opmetingen, tekeningen, foto's, dia's, films en andere informatiedragers, vooral wanneer het voortbestaan daarvan wordt bedreigd.
- het toekennen van onderscheidingen aan personen en instellingen, die een bijzondere prestatie hebben geleverd in overeenstemming met het doel van de Stichting.
- het (ver)kopen, restaureren, verhuren of exploiteren van beeldbepalende) onroerende zaken.
- te boek stellen van de geschiedenis van Heerenveen
Met de oprichting van de Stichting Historie Heerenveen in januari 2012 zijn de statuten vastgesteld. De statuten c.q. de oprichtingsakte van de Stichting Historie Heerenveen zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. KvK 54673623
Ons huis: de VEENkamer
In 2021 is besloten door het bestuur van onze Stichting om te kijken naar een betere huisvesting. Dit heeft geresulteerd in het huren en het ingrijpend verbouwen van de ter beschikking gestelde ruimte in de Heerenveense school.
In deze ruimte is het mogelijk om rustig te werken op de entresol aan onder andere onderzoek en een verdere digitalisering van de ons ter beschikking staande bestanden.
De benedenruimte maakt het mogelijk om gasten te ontvangen, vergaderingen te houden en cursussen en trainingen te verzorgen. Dit alles dank zij de bereidwillige medewerking van de gemeente Heerenveen.
Elke dinsdagochtend zijn wij aanwezig in onze VEENkamer van 10.00-12.00h, daarnaast ook elke laatste zaterdag van de maand van 14:00 tot 16:00 uur om bezoekers met koffie te ontvangen en vragen te beantwoorden.

Twee nieuwe boeken over bevrijding van Fryslân
In 2025 zijn twee boeken uitgegeven met de bevrijding van Friesland als onderwerp.

Verzamelalbums en plaatjes Historisch Heerenveen nog verkrijgbaar
De ruilactie voor de spaarplaatjes voor het verzamelalbum Historisch Heerenveen is alweer even geleden.
Mocht u toch nog een spaarplaatje nodig hebben, dan kunt u daarvoor elke dinsdagmorgen tussen 10.00-12.00 uur terecht in de Veenkamer aan de Minckelerstraat 11 in Heerenveen.

Locatie gezocht voor collectie Historie Heerenveen
De Stichting Historie Heerenveen heeft een grote collectie boeken, foto’s en documenten over de historie en het erfgoed van Heerenveen. Het is uiteindelijk de bedoeling om de collectie goed toegankelijk te maken en te beheren.
Daarvoor zal in de tweede helft van2025 een project digitalisering starten waarbij een collectiebeheersysteem zal worden aangeschaft. Via internet moet informatie dan gemakkelijk kunnen worden opgezocht.

Themamiddag en wandelingen in het kader van 80 jaar vrijheid
In het kader van '80 jaar vrijheid' waarmee de bevrijding van de Duitse bezetting wordt gevierd, organiseert de Stichting Historie Heerenveen op dinsdag 15 april een themamiddag over de struikelstenen. Daarnaast zijn er twee speciale wandelingen. Deelname aan de onderdelen van de themamiddag en de speciale wandelingen is kosteloos, maar aanmelding is wel noodzakelijk. Belangstellenden kunnen zich tot een dag voor het betreffende evenement aanmelden, door een mailtje te sturen naar