login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen. (Collectie: Museum Heerenveen)
Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835
Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951. (Collectie: Museum Heerenveen)

De stichting Historie Heerenveen organiseert op 19 oktober as. een lezing over koningin Emma, door Oranje-kenner bij uitstek, Bearn Bilker.

Koningin Emma (1858-1934) was in bijna elk opzicht de redder van de monarchie in Nederland. Ze wist in de jaren van haar regentschap (1890-1898) het imago van de Oranjes weer op te poetsen.

Ze wist binnen de scherpe tegenstellingen in het land tussen socialisten, anarchisten, liberalen en antirevolutionairen haar eigen rol in te vullen door inhoud te geven aan de regels van de constitutionele monarchie. Ze bouwde de contacten in het binnenland en met het buitenland weer positief op.

Alles was er bij Emma op gericht haar dochter Wilhelmina in ijltempo voor te bereiden op het koningschap. Maar wat weten we verder van Emma, haar privéleden, haar interesses en haar karakter?

Daarover vertelt Bearn Bilker  in het Kunstcafé van Museum Heerenveen op donderdag 19 oktober. De presentatie begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Bilker is voorzitter van Stichting Nassau en Friesland en hij heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van Duitse vorstenhuizen en de Oranjes.

De toegangsprijs bedraag €7,50. Donateurs van de stichting Historie Heerenveen betalen €3,75. De toegangsprijs is inclusief een kop koffie of thee in de pauze. Wilt u deze lezing bijwonen, dan kunt u zich opgeven via een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van het aantal personen en of u al dan niet donateur bent. Telefonisch kan ook op nummer 06 51429200. Betaling, bij voorkeur met pin, vindt plaats aan de kassa op de avond van de lezing.

Onze sponsors: