login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951. (Collectie: Museum Heerenveen)
Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen. (Collectie: Museum Heerenveen)
Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835

De plaats Heerenveen, tot 1 juli 1934 gelegen op het snijpunt van drie gemeenten; Schoterland, Aengwirden en Haskerland, kende vanouds een groot aantal stegen op de Lindegracht, Dracht en Herenwal. Een groot deel van deze stegen dateert van kort na het ontstaan van Heerenveen, ze verbonden achtergelegen gebieden, in alle drie gemeenten aangeduid met de naam de Achterom.
Een ervaren gids leidt U door een twaalftal van deze stegen en vertelt over de steegnamen, bewoners en andere bijzonderheden.

Aanvang 14.00 bij museum Heerenveen. Als eerste wordt een kijkje genomen bij de maquette in museum Heerenveen, die Heerenveen weergeeft omstreeks het jaar 1830. Deelnemers in bezit van een museumpas, deze gaarne meenemen. De wandeling duurt circa anderhalf tot twee uur, waarbij een afstand van bijna 3 km wordt afgelegd.
Aanmelden kan tot vrijdag 22 september as. tot 12.00 bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op telefoonnummer 06-43519487. Kosten bedragen 6 euro per persoon, donateurs van de Stichting Historie Heerenveen en kinderen tot 15 jaar betalen 3 euro. Bij voorkeur pinnen. Bij de wandeling wordt het gebruik van headsets aangeboden. Oortjes kunt U zelf meenemen of zijn voor 1 euro beschikbaar.

rodenburgersteeg of bakkersteeg aangepast   schoolsteeg ingang kerkstraat aangepast

Links een foto van de Rodenburgersteeg, ook wel genoemd de Bakkersteeg Een van de oudste en tevebs smalste stegen van Heerenveen.
Op sommige punten kan men elkaar nauwelijks passeren.

Rechts een foto van de Schoolsteeg ingang Kerkstraat. Een afbeelding van de situatie in de eerste helft van de vorige eeuw. Door het poortje links op de foto kwam men op de Lindegracht. Aan weerskanten van het poortje lag een lagere school. Aan de ene kant lag een armenschool en aan de andere kant de burgerschool. Na de ingebruikneming van wat tegenwoordig Heerenveense School/ museum Heerenveen is, voor lager onderwijs en ULO, werden de gebouwen voor allerlei doeleinden gebruikt om inclusief het poortje eind jaren zestig van de vorige eeuw in het kader van sanering van de Kerkstraatbuurt te worden gesloopt.

Onze sponsors: