login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen. (Collectie: Museum Heerenveen)
Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835
Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951. (Collectie: Museum Heerenveen)
Kantongerecht

De gemeente Heerenveen is in het verleden niet altijd even zuinig geweest op zijn monumenten. Diverse bijzondere objecten verdwenen in de 20e eeuw uit het straatbeeld. Helaas komen deze verdwenen monumenten niet weer terug. Er kwamen nieuwe objecten voor terug.

Niet allemaal even fraai in de ogen van veel inwoners, maar toch ook wel een aantal bijzondere. Dát kunnen de monumenten van de toekomst worden. Maar dan moeten ze wel behouden blijven. Dat is precies de doelstelling van het Post65-project.

Jan de Vries, projectleider Post 65 Friesland namens erfgoedvereniging Heemschut, zal op 5 maart een lezing geven over het Friese Post 65 onderzoek. 

In maart 2022 is het project Post 65 Friesland gestart. Het doel van het project is een advieslijst van beschermingswaardige Post 65 objecten op te stellen. Post 65 is jong erfgoed gerealiseerd tussen 1965 en 2000. Inmiddels is er de brede cultuur-historische verkenning in concept gereed en aangeboden aan de klankbordgroep Post 65. Aan de klankbordgroep nemen een groot aantal gemeenten deel. De verkenning geeft inzicht in de ontwikkelingen die in deze periode hebben plaatsgevonden. Met behulp van deze verkenning zullen voorstellen worden gedaan voor beschermingswaardige objecten uit die periode.

Kies uw toekomstig monument

Als aanvulling op dit project heeft provincie Friesland het onderwerp Post 65 geselecteerd voor haar publieksplatform “Stim fan Fryslân”. Hier kunnen de inwoners van Friesland tot eind februari aangeven welke Post 65 objecten zij beschermingswaardig vinden. Er worden 50 voorbeelden met foto’s gepresenteerd. Ook kunnen eigen Post 65 favorieten worden toegevoegd. Het gaat niet alleen om gebouwen, maar ook om stedenbouwkundige ensembles, kunstwerken, landschapselementen etc.

De lezing vindt plaats in het Kunstcafé van Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11, 8442CE Heerenveen. Aanvangstijd: 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur.

beginjaren le roy tuin europalaankerk heerenveenDe toegang is gratis voor donateurs van de stichting Historie Heerenveen. Voor niet-donateurs is de toegangsprijs €7,50. Dat is inclusief een kop koffie of thee in de pauze.

U kunt zich aanmelden voor de lezing via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermeldt u daarbij het aantal personen en of u al dan niet donateur bent.

U kunt in uw aanmelding tevens vermelden wat uw favoriete objecten zijn, in de gemeente Heerenveen, gerealiseerd tussen 1965 en 2000, die voor de toekomst bewaard moeten blijven en dus beschermd moeten worden.

Onze sponsors: